Mercat ACB: Primeres valoracions
Analitzem la situació del BAXI Manresa i la resta d'equips de l'ACB.
El mercat de fitxatges de l'ACB està sent molt intens, probablement per l'efecte de l'EuroBasket, que fa que tothom vulgui tenir la plantilla tancada abans que alguns jugadors marxin a aquest torneig. El BAXI Manresa ens va sorprendre a l'inici tancant diversos jugadors, quelcom poc habitual a aquelles altures de mercat, i ara s'ha tornat a la normalitat estival del club, avançada per Pujol en el seu moment i confirmada per Colominas: s'ha d'esperar que els rics acabin les seves compres per veure què queda i què podem comprar.
Ara mateix, la plantilla manresana pel curs vinent té aquesta estructura:
1: Dani Pérez / Benítez
1-2: Obasohan / Gaspà
2: X / Ubal
3: Sagnia / Reyes / Knudsen
4: X / X
4-5: X
5: Golden / Archange-Bolavie
Amb això surt una plantilla de 14 jugadors, i Colominas, en una entrevista amb Xavier Sucarrats de NacióManresa, ja deia que "Estem treballant perquè sigui una plantilla de tretze o catorze però anirà en funció de les opcions que hi hagi al mercat". Si es vol anar als 13, imagino que es cediria a Gaspà a un equip on pogués gaudir de més minuts (probablement a Primera FEB).
Algunes consideracions:
Hi ha jugadors que poden ocupar diverses posicions a l'exterior, sent Ubal el cas més complet, podent jugar en les tres.
Falten peces importants: el dos titular i referent ofensiu (del perfil dels Hunt, Badio, Thomasson, Harding...) i el quatre titular (aquí tinc dubtes sobre si es buscarà una referència o es pensa en Golden per aquest rol i es busca un perfil diferent).
Un moviment clau és el de la renovació de Steinbergs, que et serveix per jugar a les posicions de 4 i de 5, coneix el club i cada any millora. Si marxa, com apunten diversos mitjans, serà un perfil difícil de substituir per salari i rol.
No estan sonant noms com a rumors ni s'estan avançant fitxatges, el que és una bona notícia, perquè implica que des del club s'està treballant amb discreció. Si voleu estar al dia sobre possibles fitxatges del club i la resta d'equips ACB, us recomano seguir a X als periodistes Óscar Herreros i Chema de Lucas. Aquest últim, a banda d'avançar la majoria dels moviments, es discuteix amb qualsevol usuari que li porti mínimament la contraria, quelcom sempre divertit de veure.
Mercat ACB
Amb més o menys celeritat, tots els equips s'estan movent en aquest mercat de fitxatges, i ha arribat el moment de fer una primera valoració subjectiva d'aquests moviments.
Madrid: Han canviat l'estructura de la secció de dalt a baix, i han fet aquesta revolució mentre continuen guanyant, que acostuma a ser el millor (i més difícil) moment per a fer-ho. No crec que Scariolo millori a Mateo (sense ser sant de la meva devoció), però li donaran millors eines per treballar. Amb els primers canvis (Maledon, Kramer i Procida per Musa, Rathan-Mayes i Hugo) hi surten guanyant i tornaran a ser la millor plantilla de l'ACB.
València Basket: Els grans protagonistes d'aquest inici de mercat. Han après la lliçó i es presentaran a l'Eurolliga amb una plantilla profunda i de plenes garanties, que els permetrà competir-hi sense baixar el rendiment en les competicions domèstiques. Veient el que continua, el que han fitxat i el que sona per arribar, seran la gran alternativa al Madrid i una de les millors plantilles que ha dirigit mai Pedro Martínez. Projecte il·lusionant.
Tenerife: Continuen intractables en el seu objectiu de tenir la plantilla més veterana de la història de l'ACB i el bàsquet en general. Allarguen el projecte un any més, quelcom lògic veient els èxits recents i el poc que li agrada a Vidorreta afegir noves peces (especialment si són joves). El dia que Huertas baixi el nivell... Sí, fa anys que ens ho repetim i allà segueix(en).
Unicaja: Arriba el canvi de cicle que, amb una gran gestió (esportiva i econòmica), havien endarrerit més de l'esperat. Ho avisava Ibon Navarro al quedar eliminats dels play-offs. Marxen Osetkowski, Carter, Sima, Taylor i Ejim, tots indispensables en l'èxit d'Unicaja les darreres temporades. A banda d'Ibon, mantenen peces importants com Perry, Díaz, Kalinoski, Kravish o Pérez, i buscaran repetir l'èxit amb els fitxatges de Castañeda i Duarte (Webb III i Sulejmanovic tenen menys risc i un sostre més baix). Si encaixen i exploten, i a l'espera de com tanquen el mercat, tornaran a competir pels títols.
Barça: Després de dos anys sense títols i una de les temporades amb més derrotes de la seva història, redoblen l'aposta i tot apunta que tindran pitjor plantilla. Se li ha de reconèixer el mèrit a Navarro i companyia, que en aquest inici de mercat sembla que estiguin compensant a l'agència Octagon pel cas Heurtel: Shengelia, Cale i Marcos tenen el mateix agent que el francès. També arriba Clyburn, de la mateixa agència que Parker (el deixen marxar gratis a canvi d'assegurar-se l'arribada d'aquest substitut?). Un any més, no es veu un criteri esportiu clar en la confecció de plantilla, amb jugadors poc combinables i difícils d'encaixar. Veurem com acaba l'estiu, però pinta a una nova temporada (negativament) històrica.
Joventut: Un estiu més s'estan enfocant en l'ACB per confeccionar la plantilla, i això els permet estalviar-se el procés d'adaptació a la lliga, però a un preu econòmic elevat. Aquest últim punt és important en un club que va ser rescatat fa uns anys i que s'acaba de saber que el curs 2023/24 va registrar unes pèrdues de 4,6 milions. S'emporten a Hunt de Manresa, una garantia i que millorarà números si té més volum, i la dupla sueca Hakanson-Birgander de Múrcia, dos bons jugadors amb problemes físics recurrents. De moment, no veig una gran millora (aquests tres venen a substituir a Dotson, Robertson i Pustovyi), i falta el fitxatge clau al 4 (el substitut de Dekker) i un base important en l'àmbit esportiu (descarto a Ricky), perquè sortir amb Hakanson-Vives em semblaria una temeritat.
Gran Canària: La notícia més important és la continuïtat de Lakovic, el que assegura la prolongació d'un projecte competitiu, tant a l'ACB com a Europa. Els primers moviments van aquesta línia de mantenir els perfils que ja tenien, i sobre el paper veig una millora en el joc interior: Labeyrie millora a l'actual Shurna (nostàlgia a banda) i Kuath (un dels fitxatges de l'estiu) a Conditt. Per fora, Angola arriba al lloc de Homesley, un perfil similar amb pics més baixos però més regular. Falta veure qui arriba per Thomasson, si continuen Brussino i Salvó i com torna Alocén.
Baskonia: Canvi de cicle a Vitòria, totalment necessari després d'unes temporades sense rumb i amb una clara pèrdua d'identitat. Pujol és una garantia de treball que s'haurà d'adaptar a la idiosincràsia del club, la seva arribada és la millor notícia pels vitorians. La segona, la sortida d'un Moneke que havia contribuït a convertir el vestidor en quelcom irrespirable. I la tercera, la sortida de Laso, que haurà complert un sol any dels tres que va signar. El tècnic vitorià com s'esperava ni aquí ni a Múnic, passant fred fora de Madrid, i deixarà el bàsquet de clubs per dirigir la selecció espanyola. La mà de Pujol es nota en els primers moviments: un entrenador jove, de la nova fornada que està revolucionant l'estil de joc en els darrers anys; dues apostes de futur (Frisch i Villar) i una garantia per afegir profunditat a la plantilla (Kurucs). Precisament aquest era un dels grans problemes del Baskonia els darrers anys, que anava amb 8-9 jugadors 'útils', quelcom insostenible amb temporades de gairebé 80 partits, i que els deixava massa sovint fora de la Copa i els play-offs de l'ACB. Villar i Kurucs no haurien de tenir un paper destacat a l'Eurolliga, però han de ser importants en les competicions domèstiques. Els queden molts moviments per fer, però si fos aficionat del club, estaria il·lusionat.
UCAM Múrcia: Moviments interessants després d'una temporada decebedora (més per on venien que pel que tenien). Marxa una llegenda com Radovic i tres peces importants com Kurucs, Hakanson i Birgander. Han renovat a Gates, que pot acabar d'explotar la pròxima temporada, i han fitxat tres jugadors que coneixen l'ACB i que donaran profunditat a la plantilla (cap apunta a titular) com Raieste, Nakic i Cate. A la posició de base aposten per DeJulius, que ha de ser un dels referents ofensius, i que sobre el paper fa bona pinta, però aquest estil de jugadors mai saps com poden sortir. Sembla que Dani García tornarà a partir com a tercer base.
Andorra: Un dels equips que menys s'ha mogut, sense cap fitxatge i amb la renovació d'Evans com a moviment més destacat. Tenen molta feina a fer, ja que perden peces molt importants com Harding, Doumbouya, Lammers i Chougkaz.
Saragossa: Han aprofitat que tenen la columna vertebral amb contracte (Bell-Haynes, Spissu, Yusta, Slaughter i Dubljevic) per reestructurar l'àrea esportiva: Pedro Llompart arriba per fer de director esportiu (gran tasca a Nàpols) i Jesús Ramírez a la banqueta per substituir a Fisac. El català arriba a l'ACB després de ser escollit millor entrenador de la lliga alemanya, i, si el deixen treballar, aconseguirà grans resultats. A la pista només han fitxat a Kabaca, un jugador interessantíssim que veurem com s'adapta en la seva primera experiència fora de Turquia. L'expectativa és alta, ja que substitueix a Sulejmanovic.
Breogán: Els que més ràpid s'han mogut en aquest inici de mercat, i és que si no hi ha cap sortida inesperada, la plantilla es pot donar per tancada (tenen 12 fitxes). I fa bona pinta. Els de Casimiro han perdut jugadors importants com Grant, Nakic o Moore, però han aconseguit mantenir peces clau per la salvació del curs passat, com Mavra o Kurucs. El poder ofensiu de l'equip estarà en mans de la parella americana DeWayne Russell (rival conegut del BAXI Manresa els últims anys) i Keandre Cook, dos rodamons amb molt de talent. També recuperen a Francis Alonso per l'ACB com a especialista en el triple, i el joc interior el reforcen amb dues apostes com Dreznjak i Dibba, i una garantia: Brankovic. Aquest pivot de 2,15 m és un dels moviments més sonats de l'estiu, aterrant a Lugo des del Bayern (ha jugat 51 partits d'Eurolliga els dos últims anys). El seu agent és Raznatovic, que fa anys que fa de ‘director esportiu’ dels gallecs, i el porta aquí buscant una revalorització com la de Musa al seu moment.
Bàsquet Girona: Bon inici de mercat pels gironins, que sembla que aquest any faran les coses amb més criteri. Han renovat tres jugadors molt importants per a Moncho Fernández com van ser Fjellerup, Busquets i Geben, que formaran el bloc continuista juntament amb Fernández, Martínez i Ferrando (a l'espera de veure què passa amb Susinskas i Pons). Perden a Iroegbu, el referent ofensiu dels dos últims anys, però al seu lloc arriben dos jugadors molt potents i contrastats en el segon nivell del bàsquet europeu com són Otis Livingston i Derek Needham. A l'espera de veure com acaben tancant la plantilla, sembla que aquest pròxim curs no s'hauran de conformar només amb la salvació.
Lleida: Com a bons pagesos i catalans, tenen molt interioritzat el discurs de la pobresa, però en aquest inici de mercat han exhibit potencial econòmic. Primer, renovant a Batemon i Paulí, dos jugadors molt cotitzats en aquest mercat. I després, en l'apartat de fitxatges, especialment amb l'arribada d'Ejim des de l'Unicaja. Un jugador experimentat i d'un nivell altíssim per un equip de la zona baixa. També arriba Diagne (que tenia ofertes de molts clubs de l'ACB) des de Corunya i Krutwig des de Palència, un jugador que ja va estar amb els lleidatans a la LEB. Encara han de fer molts moviments per completar la plantilla, però l'única baixa important fins ara és la de Villar (a l'espera de veure si el València els torna a cedir o els ven a Bozic).
Bilbao Basket: Donem per feta la renovació de Ponsarnau (acaba contracte i encara no s'ha anunciat la seva continuïtat), els bilbaïns s'estan movent bé en aquest inici de mercat. Mantenen la parella de bases (Pantzar ha fitxat per Unicaja però continuarà a Miribilla com a cedit) i a Hlinasson com a pilar del joc interior, i excepte De Ridder no tenen cap baixa 'molt important'. I han estan fitxant molt bé: Hilliard és una garantia a l'exterior, com es va veure al Breogán, Jaworski és un anotador compulsiu (màxim anotador de la lliga alemanya) i Petrasek és un jugador solvent. Apunten a millorar respecte al curs anterior.
San Pablo Burgos: A l'espera de la confirmació sobre la continuïtat o no del gran gruix de jugadors que van aconseguir l'ascens, els dos primers fitxatges em generen dubtes: Meindl va ser un dels millors alers de l'ACB... Fa quatre temporades, i les dues últimes ha estat al Japó; i Neto fa dos anys que no juga per diferents lesions greus. Tenen potencial econòmic i veurem com l'utilitzen.
Tot sembla indicar que el Granada continuarà a l'ACB per la impossibilitat del Sevilla de pujar, però haurem d'esperar a la confirmació oficial.